Nonconformistă cu acte în regulă

Nonconformistă cu acte în regulă

Tirania lui „aşa trebuie”

Îţi propun un test. Ia o foaie de hârtie şi un  creion. Împarte hârtia în două coloane. În stânga scrie tot ce te mulţumeşte, şi în dreapta, tot ce te nemulţumeşte la ora actuală, în privinţa propriei persoane şi a  propriei vieţi.

Pe coloana din dreapta precizează cine consideri că este vinovat pentru fiecare problemă sau ce a generat-o. Când ai încheiat, citeşte mai departe.

Psihologii au ajuns la o concluzie îngrijorătoare: 75% dintre noi avem o orientare personală externă, nu internă.

Dacă atribuim responsabilitatea pentru starea noastră emoţională din momentul prezent unei fiinţe sau unui aspect exterior, centrul nostru de control este extern.

Dacă atribuim însă propriei persoane responsabilitatea pentru ceea ce simţim, atunci centrul de control este intern.
Analizează-ţi acum răspunsurile şi vezi în ce categorie te încadrezi. De ce e important?

Pentru că atunci când dai vina pe ceilalţi pentru stările tale înseamnă că ai renunţat la libertatea de a alege şi te-ai lăsat dominată de ceva sau cineva dinafara ta.

Este posibil să fii întreprins anumite acţiuni nu pentru că aşa ai simţit cu adevărat, ci pentru că ai respectat o serie de reguli de „aşa trebuie”, de prejudecăţi, de etichete ale societăţii şi te-ai îndepărtat astfel de tine însăţi.
 
Sparge barierele convenţiilor
Dacă ai convingerea că existenţa îţi este hotărâtă dinainte, că rolul tău este să urmezi un drum gata trasat, dacă eşti convinsă că există noroc şi ghinion – atunci mai mult ca sigur faci parte din categoria „externilor”.
Învaţă să muţi centrul vieţii tale din afară spre interior. Astfel devii responsabilă pentru tot ceea ce ţi se petrece din punct de vedere emoţional. Nu mai eşti un robot care navighează printr-un labirint, împovărată de alţii cu reguli şi reglementări fără sens.

Nu e vorba aici de revoltă împotriva regulilor sociale, ci de un comportament de zi cu zi în care să fii tu însăţi, nu condusă şi modelată de alţii. Dacă te supui tot timpul tuturor convenţiilor vei avea o viaţă de servitute emoţională.
Important este să decizi singură ce reguli sunt divin necesare. Rebeliunea de dragul rebeliunii nu-ţi este de nici un folos. Fii tu însăţi şi trăieşte-ţi viaţa după cele mai înalte standarde spirituale.
 
Eşti orientată spre exterior dacă:

- Ai obiceiul de a da vina pe alţii pentru acţiunile, intenţiile, emoţiile, sentimentele tale: - „El este vinovat că am întârziat”; „Nu te uita la mine. El este singurul responsabil pentru această situaţie”
- Faci dragoste de fiecare dată în aceeaşi poziţie sau doar când sunt îndeplinite toate condiţiile (sunteţi odihniţi, lumina e stinsă, etc.)
- În fiecare joi după amiază te întâlneşti cu prietenele tale la un ceai pentru că nu vrei să încalci tradiţia, chiar dacă uneori ai vrea să fii singură.
- Cumperi cadouri pentru că aşa se cuvine.
- Aplauzi cu restul publicului la un spectacol care nu ţi-a plăcut.
- Dai bacşiş pentru servicii nesatisfăcătoare.
- Respecţi tradiţiile nescrise legate de rolul femeii şi al bărbatului. De exemplu: femeia face de mâncare iar bărbatul duce gunoiul.

Femeile orientate spre exterior au tendinţa de a-i critica şi condamna pe ceilalţi sau dimpotrivă, de a-i adula. Să învinovăţeşti un om este pierdere de vreme. Indiferent cât de mult a greşit cineva şi câte acuzaţii îi aduci, asta nu va modifica în bine emoţiile şi sentimentele pe care le simţi. Nu faci decât să-ţi distragi atenţia de la propria persoană, căutând motive exterioare pentru nefericirea sau frustrările pe care le trăieşti. Efectul pe care îl obţii nu se răsfrânge în mod pozitiv asupra ta. Poate vei reuşi să îl faci pe celălalt să se simtă vinovat, dar nu vei fi mai fericită.

Admiraţia pentru alţii şi pentru realizările lor nu este în sine autodistructivă; dar devine aşa atunci când începi să îţi modelezi comportamentul în funcţie de standardele lor. Într-o asemenea situaţie, împlinirea personală depinde de ceva dinafară.
 
Exerciţii utile
- Fă-ţi un jurnal unde notezi momentele în care-ţi atribui responsabilitatea pentru ceea ce simţi. Fă-ţi curaj şi deplasează-te spre interior. Consemnează reuşitele.
- Urmăreşte în conversaţii să nu mai învinovăţeşti pe nimeni şi să nu mai vorbeşti despre nici o persoană, eveniment sau idee pe un ton de reproş sau acuzator.
- Notează care sunt regulile pe care le impui altora şi întreabă-te dacă aceştia au cu adevărat nevoie de ele. S-ar putea să constaţi că principiile lor sunt mai flexibile şi mai eficiente.
- Nu mai aştepta ca alţii să se transforme. De ce ar trebui ei să fie altfel? Pentru că aşa îţi place ţie? Dacă chiar vrei să transformi pe cineva, începe să te transformi pe tine.
- Trăieşte în prezent şi aplică regulile şi principiile prezentului.
- Elimină rolurile pe care deja le joci în viaţa ta dar nu îţi aduc fericire. Fii ceea ce simţi, nu ceea ce crezi că se cade să fii.
- Dă-ţi seama că nefericirea pentru care optezi nu este rezultatul acţiunilor altcuiva, ci al faptelor tale şi al modului tău de a gândi. Orice nefericire cu cauze externe îţi consolidează sclavia. De ce? Pentru că porneşti de la premiza că tu nu deţii controlul asupra ta.
- Aminteşte-ţi că te supără sau te irită nu ceea ce fac alţii ci reacţia ta la ceea ce fac alţii.

de Elena Godeanu

articol preluat de pe www.venus.org.ro

 

Evenimente

© 2017 Editura Venusiana. All rights reserved | Realizat de Webdesign