Menopauza poate fi invinsă

Anul lansării: 2021, ediția a doua
Pagini: 480
ISBN: 978-60693793-3-2

MENOPAUZA POATE FI ÎNVINSĂ Soluții perfect naturale, eficiente pentru a preveni ori pentru a stopa menopauza

Perioada menopauzei ce le sperie pe multe femei care nu au făcut eforturi susținute și adecvate pentru a-și suspenda menstruația, poate marca debutul unei vieți armonioase și chiar înfloritoare, dacă suntem capabile să înțelegem așa cum se cuvine și mai ales să corectăm în timp util unele obiceiuri nefavorabile, dizarmonioase, nefaste.

 

65,00 lei

Wishlist
Wishlist

Autor

Dr. Monica Pașcalău

Dr. Monica Pașcalău

Perioada menopauzei ce le sperie pe multe femei care nu au făcut eforturi susținute și adecvate pentru a-și suspenda menstruația, poate marca debutul unei vieți armonioase și chiar înfloritoare, dacă suntem capabile să înțelegem așa cum se cuvine și mai ales să corectăm în timp util unele obiceiuri nefavorabile, dizarmonioase, nefaste.

Medicina așa-zis clasică propune să tratăm menopauza doar prin terapie hormonală de substituție, terapie ce include unele contraindicații. În plus, efectele secundare ce sunt declanșate cu acea ocazie sunt evidente și cel mai adesea inevitabile.

Luând act de toate aceste obstacole ce sunt vădite și multiple în cadrul medicinii clasice, am ales să preconizăm alte metode ce sunt perfect naturale și eficiente. Atunci când sunt puse în aplicare în mod constant și sistematic, toate acestea ne ajută să găsim răspunsuri practice prin integrarea înțeleaptă a anumitor metode naturale ce au fost verificate de-a lungul timpului.

Este evident că medicina alternativă a devenit în ultimii ani din ce în ce mai răspândită atât în întreaga lume, cât și în țara noastră. Mai ales femeile se îndreaptă cu multă încredere și entuziasm către medicina alternativă, pentru a-și trata cu succes, pe căi perfect naturale, feluritele boli curente.

Terapia ce se bazează pe plante medicinale adecvate, administrate sub formă de pulbere are nenumărate efecte benefice, care nu implică apoi efecte secundare nefaste, așa cum prezintă imensa majoritate a medicamentelor de sinteză.

Din nefericire, medicina alopată oferă doar soluții chimice, dizarmonioase, artificiale la o stare firească și oarecum naturală a femeii ce se află la menopauză. Având în vedere toate acestea am ajuns să ne întrebăm: este oare aceasta soluția cea mai bună? Este în interesul sănătăţii depline a femeilor abordarea doar prin medicamente de sinteză a menopauzei?

Răspunsul la toate aceste întrebări, dar și multe alte sfaturi eminamente practice le veți afla din paginile inspiratoare ale cărții de față. Veți descoperi că abordăm într-o nouă perspectivă, perfect naturală, echilibrantă și armonioasă problema spinoasă a menopauzei.

În cadrul acestei lucrări veți vedea că analizăm inclusiv multe modalități perfect naturale, ce sunt de un real folos, atât pentru prevenirea apariției menopauzei, cât și pentru ameliorarea pe o cale perfect naturală a simptomelor ei. De asemenea vă oferim unele chei valoroase care vă vor fi de un real folos pentru reglarea pe cale naturală a sistemului hormonal.

Medicinile naturale, valoroase, din care ne-am inspirat pentru a structura această lucrare pot fi considerate pe bună dreptate veritabile „guri de oxigen”, care îl ajută pe medicul ce dorește să iasă din cercul vicios medico-științific impulsionându-l astfel să intre într-un domeniu holistic în care atât spiritul, cât și trupul nu sunt văzute ca fiind disociate, ci sunt corelate într-o tainică și continuă interacțiune benefică permanentă.

O mare parte din succesul medicinilor orientale străvechi se datorează rafinamentului lor care uneori este extrem și care se bazează pe o experiență milenară a rezolvării și eliminării constructive a dizarmoniilor și a contradicțiilor.

A înțelege așa cum se cuvine principiile medicinei alternative, care ține cont de ansamblul conștiință – trup – spirit îi permite femeii ce este capabilă să înțeleagă toate acestea să asculte glasul înțelepciunii inimii. Ea va putea descoperi astfel pas cu pas o perspectivă de ansamblu ce se poate dovedi a fi profund transformatoare, salvatoare, și care, în ansamblul ei, este optimistă.

În măsura în care toate aceste aspecte sunt descoperite din aproape în aproape, prin intermediul gramelor de practică, ele ne oferă diamantele de care noi, femeile, avem nevoie spre a trăi perioada corespunzătoare menopauzei cu totul altfel, dintr-o altă perspectivă, creatoare, ba chiar regenerantă.

Cuprins

Cuprins

Introducere ……………………………………………………………………………………………………………………………. 1
Capitolul 1
Ce este menopauza ……………………………………………………………………………………………………………………. 5
Capitolul 2
Echilibrul hormonal și influența lui asupra ciclicității biologice feminine …………………. 13
Capitolul 3
Tulburările  menopauzei ……………………………………………………………………………………………………….. 27
Capitolul 4
Cum să ne hrănim la menopauză …………………………………………………………………………………………. 49
Capitolul 5
Îngrijirea trupului prin căi naturale şi armonioase ………………………………………………………….. 85
Capitolul 6
Medicina tradițională naturală – fitoterapia ………………………………………………………………………. 93
Capitolul 7
Viziunea Ayurvedei asupra menopauzei …………………………………………………………………………… 119
Capitolul 8
Medicinile complementare – o soluție inteligentă la menopauză ………………………………. 143
Capitolul 9
Practica yoga atentă şi perseverentă ajută din plin 
la stoparea simptomelor menopauzei ………………………………………………………………………………. 167
Capitolul 10
Metode neconvenționale, inedite pentru prevenirea menopauzei …………………………….. 203
Capitolul 11
O viață sexuală amoroasă împlinitoare ne ține departe de menopauză ……………………. 229
Capitolul 12
O viziune holistică …………………………………………………………………………………………………………………. 241
Glosar ……………………………………………………………………………………………………………………………………. 251
Anexă …………………………………………………………………………………………………………………………………….. 275
Bibliografie ………………………………………………………………………………………………………………………… 279

Răsfoiește

Recomandări ayurvedice pentru menopauză

Problemele menstruale sunt legate de hormonii care influențează tot organismul. Este importantă menținerea echilibrului umoral și a celui psihofizic prin exerciții, dietă și remedii adecvate.

Analizați cu atenție schimbările care survin în trupul vostru și corelați fiecare nivel perturbat cu modificările ciclice și dezechilibrele umorale.

Cauzele problemelor menstruale:

alimentația incorectă,

consumarea hranei în momente nepotrivite,

lipsa exercițiilor fizice necesare,

neglijarea unor probleme cum sunt constipația și indigestia,

umplerea stomacului la mai mult de 2 treimi în timpul meselor. Este important volumul hranei. Când stomacul este prea plin, nu mai există loc pentru cele 3 dosha-uri care ajută la digestia și asimilarea hranei. Un stomac prea plin respinge dosha-urile și produce dezechilibrul lor, generând multe perturbări fizice.

o stare de spirit agitată, lipsa odihnei adecvate în perioada menstruației,

ignorarea propriilor modificări ciclice.

În timpul menstruației nu trebuie să stați în pat tot timpul, trebuie doar încetinit ritmul, să dormiți suficient, să evitați să stați în picioare prea mult timp. Un stil de viață dezordonat și o stare de spirit agitată au efecte nocive asupra ciclului menstrual pot cauza migrene legate de dezechilibrul hormonal. Învățați tehnicile respiratorii și exerciții yoga pentru o stare senină și liniștită. Femeia trebuie să fie prudentă și să evite să ajungă în stări de istovire, e recomandat să împartă cu soțul/iubitul responsabilitățile casnice.

În condiții nepatologice, mărimea și gravitatea problemelor menstruale indică stresul, dezechilibrul intern și efortul emoțional la care a fost supusă femeia într-o anumită lună. Dacă femeia a muncit prea mult, a avut probleme emoționale și nu a luat mese regulate, efectul cumulativ al acestui dezechilibru se va manifesta în timpul menstruației.

Dacă faceți exerciții yoga cu regularitate, duceți o viață liniștită, cu o dietă vegetariană și vă odihniți suficient, menstruația va fi mai puțin supărătoare.

La sfârșitul ciclului menstrual și în timpul menstruației, dosha – urile sunt într-o stare de dezechilibru, dar în celelalte zile ale lunii reușesc să se echilibreze unele pe altele.

Este important să dăm atenție cauzei fundamentale a problemei și nu să ne mulțumim să tratăm simptomele cu medicamente. De exemplu, dacă avem diaree sau mirosuri supărătoare ale sângelui menstrual, este vorba despre un dezechilibru PITTA. Flatulența este dezechilibru VATA. Tulburările gastrice și vărsăturile sunt dezechilibru KAPHA. Dacă tratăm doar simptomele, de fapt interferăm cu procesul depurativ natural din organismul nostru. Aceste simptome ajută la diagnoza stării noastre personale. E important să facem totul pentru a ne menține echilibrul psihofizic pe parcursul ciclului menstrual și să acordăm o atenție deosebită dosha-ei dominante sau alterate.

•    Evitați cu orice preț constipația, în special în timpul perioadei premenstruale.

•    Urmăriți să mergeți la toaletă cel puțin o dată pe zi. Fecalele nu trebuie să fie dure și uscate. Pentru a evita aceasta, beți 0.5 litri de apă caldă dimineața imediat după trezire. Nu vă mai culcați după ce ați băut apă. Acest procedeu ar trebui să ușureze purgația și să mențină în echilibru VATA dosha.

•    Nu mâncați alimente prăjite, grase și uscate în special în timpul celor 10 zile care preced menstruația.

•    Evitați folosirea analgezicelor!!! Nu înlătură cauza și în plus au și efecte secundare.

Recomandări ayurvedice pentru purificarea și revitalizarea uterului

Este recomandat ca aceste tratamente să fie aplicate începând cu vârsta de 40 ani:

½ linguriță pulbere semințe de creson cu ghee + 1 linguriță zahăr brun

1/8 linguriță șofran dizolvat în lapte cald sau amestecat cu ghee și zahăr brun – timp de minim 4 săptămâni

1 linguriță turmeric amestecată cu lapte cald sau ghee și zahăr brun

Decoct de frunze de bambus zilnic timp de o lună – se fierbe în proporții de 1:4 în apă, până când apa se reduce la un sfert din volumul inițial

Ashoka – scoarță – 1 linguriță de 4 ori pe zi administrate sub formă de pulbere sublingual. Este considerată în India principala plantă împotriva tristeții și este utilă tuturor femeilor, atât celor tinere care încă nu au menstruație, cât și celor care sunt în perioada menstruală dar și mai ales femeilor aflate la menopauză

Sparanghel – sirop din decoct de sparanghel – 8 l apă la 2 kg de sparanghel se fierb la foc mic până se reduce la un sfert din volumul său inițial. Se filtrează apoi se se adaugă 1 kg de zahăr brun. Se fierbe din nou până scade volumul la jumătate. Când se răcește se adaugă 30 g cardamon tocat și 10 g piper. Se iau în fiecare zi câte 2 linguri din acest sirop. Se poate bea ca băutură răcoritoare cu apă rece. Se ia cel puțin o lună pentru efecte afrodiziace și de stimulare a lactației

1-2 lingurițe chimen măcinat + zahăr brun administrat sublingual zilnic

Se mănâncă 8-10 migdale pe zi înainte de micul dejun după ce au fost în prealabil înmuiate o noapte și apoi decojite.

Pentru bufeuri se evită alimentele PITTA și se bea zilnic decoct de plante amare: pelin, gențiană, karela (momordica), neem, mai multe zile la rând. Trebuie folosite purgative din când în când pentru pentru a menține PITTA în echilibru. Se consumă produse de reîntinerire: morcovi, mere.

Remedii ayurvedice pentru durerile menstruale

Uleiuri sau balsamuri analgezice, plus ceai din 3 bucăți de cardamon măcinate, 7 frunze de busuioc proaspăt sau o jumătate de linguriță uscată, o linguriță ghimbir tocat și 3 boabe de piper. Se pot adăuga câteva frunze de ceai negru. Se poate fierbe sau se poate macera totul. Se poate adăuga lapte și un pic de zahăr brun.

Migdalele (8 -10 buc.) se lasă în apă de seara până dimineața, apoi se decojesc și se mănânci dimineața înainte de micul dejun, mestecând îndelung.

O jumătate de linguriță (5 – 7 g) de semințe de Kalonji sau negrilică/chimen negru (Nigella sativa) de 2 ori pe zi în timpul menstruației. Dacă sunt dureri foarte puternice se începe acest tratament cu 3 – 4 zile înainte de începerea menstruației. Se macină pulberea și se pune într-un pahar cu apă caldă.

Creson, o jumătate de linguriță în apă caldă, cu 3 – 4 zile înainte de menstruație și pe parcursul întregii menstruații. Atenuează tensiunea și durerile menstruale și tratează problemele digestive asociate. Cresonul favorizează PITTA, deci la persoanele de tip PITTA se asociază cu o dietă de scădere a lui PITTA: orez, ghee, lapte rece, banane.

Semințele sau uleiul de mărar au același efect ca și cresonul. Se folosește același procedeu ca la creson. Uleiul de mărar: se picură 2-3 picături într-un pahar cu apă, într-o linguriță cu miere ori pe o bucățică de zahăr.

Nucșoara tratează durerile menstruale. Doza zilnică este de o jumătate de gram de nucșoară pulbere (un sfert de nucă de mărime medie) sau 1-2 picături de ulei esențial. Se picură 2-3 picături într-un pahar cu apă, într-o linguriță cu miere ori pe o bucățică de zahăr.

Remedii ayurvedice pentru menstruații neregulate:

¼ linguriță de semințe măcinate de creson sau de mărar, se iau toată săptămâna care precede data prevăzută a menstruației.

1 linguriță de susan pe zi cu 10 zile înainte de data prevăzută.

cu 2-3 zile înainte de data prevăzută, se bea decoct din 3 linguri petale de trandafir, 1 linguriță de semințe de anason fierte în 300 ml apă, până când volumul scade la jumătate.

½ linguriță de șofran dizolvat în lapte cald îndulcit cu miere după gust.

șofran amestecat cu 2 lingurițe de ghee (unt clarificat) fierbinte. Se consumă totul după ce s-a răcit.

Tot pentru menstruații neregulate se consumă multe alimente care cresc PITTA: usturoi, scorțișoară, chimion, cartofi fierți sau copți.

Remedii ayurvedice pentru menstruații excesive:

½ linguriță semințe măcinate de ridiche cu un pahar de apă, zilnic timp de o lună. O banană crudă tăiată bucățele, pusă într-o ceașca de iaurt proaspăt se consumă zilnic timp de o lună, fără miere, zahăr sau orice altceva.

Remedii ayurvedice pentru leucoree

Leucoreea este de mai multe tipuri:

Cea care arată o dereglare de tip VATA este spumoasă, rozacee, fără miros.

Cea care arată o dereglare de tip de tip PITTA este roșie-albăstruie, cu urme de sânge.

Cea care arată o dereglare de tip de tip KAPHA este albă, galben închis și densă.

Când toate 3 dosha-urile sunt alterate, secreția e vâscoasă ca mierea și emană mirosuri neplăcute.

Remedii:

sâmburi de struguri copți în nisip fierbinte și măcinați. Făina obținută se prăjește în ghee, amestecând continuu. Se adaugă miere, se continuă până amestecul devine omogen. Preparatul se poate conserva timp de 2 luni. Se iau 4 linguri/zi.

Pentru leucoree albicioasă: 1,5 linguriță chimion alb cu puțină miere. Decoct din coajă de rădăcină de rodie, sau din partea externă a cojii unei rodii. Se face spălătură vaginală și apoi se pune un tampon intravaginal îmbibat în această soluție.

Pentru leucoree de tip VATA sau PITTA: se mănâncă o banană ușor necoaptă împreuna cu 3 lingurițe de ghee.

Pentru leucoree de tip PITTA: germeni de hibiscus chinezesc: 10 germeni se zdrobesc într-un mojar, se adaugă lapte până la formarea unei paste subțiri. Se mănâncă zilnic din această până când simptomele dispar.

Iarna se iau ¼ lingurițe de creson odată la 2 zile.

Vara se bea zilnic un pahar de sirop de sparanghel amestecat cu apă.

Remedii ayurvedice cu efect regenerant și stimulent imunitar

Tonic general: se umple o sticlă de 0.5 l cu usturoi pisat, în care se adaugă alcool de cereale sau de fructe de 50-60 de grade. Se păstrează preparatul 14 zile la căldură, după care se filtrează. Se administrează o dată pe zi, înainte de masă, începând cu 2 picături și adăugându-se în fiecare zi câte o picătură, până se ajunge la 25 de picături. Apoi doza se micșorează, descrescând în fiecare zi cu câte o picătură până se ajunge la zero picături. Tratamentul se face de 2 ori pe an.

Tonic general și îmbunătățirea circulației sanguine: se face un suc din 2 morcovi mari, 2 căței de usturoi și o rădăcină de pătrunjel. Se bea în fiecare dimineață pe stomacul gol, timp de 10 zile.

Tonic pentru sistemul imunitar și pentru întărirea memoriei: într-un borcan de 800 gr se pun: 500 gr miere, 100 gr sâmburi de nucă măcinată și 3 linguri de polen. Se ține borcanul la întuneric timp de 7 zile. Se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi după fiecare masă.

Dezechilibru hormonal: ½ linguriță de pulbere de mătase de porumb de 4 ori pe zi, înainte de masă, timp de 3 săptămâni, cu pauză de 7 zile, apoi se reia tratamentul pentru încă 3 săptămâni.

Remedii ayurvedice pentru regenerare celulară

Se amestecă în proporții egale câte o linguriță de scorțișoară, nucșoară și frunze de dafin uscate. Se pune amestecul într-o cană cu apă fierbinte. Se infuzează timp de 20 minute. Se strecoară, se bea jumătate de cană dimineața și cealaltă jumătate după amiaza.

Tonic ayurvedic pentru sistemul imunitar

Se amestecă 500 gr usturoi pisat cu sucul de la 30 lămâi și se lasă la macerat într-un borcan, timp de 21 de zile. Se agită bine înainte de folosire. Se ia o linguriță pe zi, diluată într-o jumătate de pahar de apă, seara înainte de culcare. Starea generală se îmbunătățește după două săptămâni. După terminarea cantității de amestec, se face o pauză de o lună, după care tratamentul se poate relua.

Remedii ayurvedice pentru amenoree patologică sau menopauză:

Se fierb în 3 litri de apă foile de la 2 kg de ceapă uscată, până lichidul capătă culoarea roșu închis. Se bea din această soluție câte 100 ml, dimineața și seara, pe stomacul gol.

Decoct din o linguriță de semințe de leuștean în 250 ml apă, se fierb 15 minute. Se beau două căni pe zi.

Decoct din 50 gr semințe sau rădăcină de pătrunjel, se fierbe timp de 5 minute, se acoperă 15 minute, se strecoară. Se beau două căni pe zi înainte de masa de prânz și de cină.

Amestec din: 50 gr semințe de mărar, 50 gr chimen, 50 gr lemn dulce. Se administrează câte 2 lingurițe de amestec de 3 ori pe zi. Se ține sub limbă 15 minute, apoi se înghite cu puțină apă. Acest amestec favorizează declanșarea ciclului menstrual și poate prelungi tinerețea biologică a femeilor ajunse în pragul menopauzei. Se recomandă prudență în caz de fibrom uterin, mastoză, chist ovarian sau cancer.

Se fierb în 2 litri de apă 5 g foi de dafin mărunțite și 50 gr rădăcină de pătrunjel tăiată mărunt, până ce lichidul scade la jumătate. Se strecoară și se va consuma temporizat, înghițitură cu înghițitură pe parcursul zilei. Cura se face timp de 7 zile.

Remedii ayurvedice pentru insuficiență ovariană

Amestec din 100 gr lemn dulce, 50 gr șofran, 100 gr sunătoare. Se administrează sub formă de pulbere, sublingual câte o linguriță din amestec de 4 ori pe zi timp de 6 săptămâni. După o lună de pauză, tratamentul se poate relua.

Remedii ayurvedice pentru menopauză prematură, sterilitate, insuficiență ovariană

Tratament progresiv cu brânca ursului. Se umple 1/3 dintr-o sticlă cu planta râșnită. Se adaugă alcool de 70 grade până la umplere. Se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se conținutul zilnic. Apoi se filtrează printr-un tifon și se păstrează în sticluțe mici de culoare închisă. Se administrează 20 picături în jumătate de pahar cu apă de 3 ori pe zi, în prima săptămână. Doza se crește cu câte 10 picături pe săptămână.

În a patra săptămână se ajunge la 50 picături de câte 3 ori pe zi. Dacă aveți contraindicații pentru a lua tinctură, este foarte util să luați brânca ursului sub formă de pulbere, sublingual câte ¼ lingurițe de 4 ori pe zi, deci maxim o linguriță pe zi. Tratamentul se face timp de 1 lună, cu pauză de 10 zile, după care se poate relua.

Remediu ayurvedic pentru dereglări menstruale (pentru reglarea ciclului menstrual, creșterea secreției de lapte la femeile care alăptează, remedierea amenoreei, creșterea sânilor, încetinirea ritmului de creștere a pilozității la femei):

Tinctură de mărar – 7 lingurițe pulbere din semințe de mărar se pun în 100 ml alcool de 40 – 45 grade. Se lasă la macerat timp de 7 zile, după care se strecoară și se pune în sticluțe mici, de culoare închisă. Se administrează o linguriță de tinctură într-o jumătate de pahar cu apă de 3 ori pe zi pe stomacul gol, timp de cel puțin 3 săptămâni. Sau, dacă nu doriți să consumați deloc alcool, puteți să luați pulberea sublingual, 1 linguriță rasă se ține sub limbă timp de 15-20 minute apoi se înghite cu puțină apă. O cură durează cel puțin 3 săptămâni.

eBook

În curând